Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018


Η 8 Μάρτη δεν είναι γιορτή. 


8 Μάρτη Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας. Για εμάς όμως η ημέρα αυτή δεν είναι γιορτή. Δεν μπορεί να είναι γιορτή. 

Η Ημέρα της Γυναίκας είναι αγώνας. 

Αγώνας ενάντια στις πολλαπλές καταπιέσεις που προέρχονται από την πατριαρχία και τον καπιταλισμό όπου η γυναίκα γίνεται άγρια εκμεταλλευόμενο κομμάτι της κοινωνίας. 
Δεν μπορεί παρά αυτός ο αγώνας να είναι διαρκής μέχρις ότου τα ίσα δικαιώματα, η ελευθερία, η αυτοδιάθεση και η αξιοπρέπεια της γυναίκας σε αυτή την κοινωνία -και όπου αλλού καταπιέζεται- πάψουν να είναι ζητούμενα.  



Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018


Κοινωνία σημαίνει «να νοιάζομαι για τον διπλανό μου»


Το πρόσφατο γεγονός της κακοποίησης των πέντε παιδιών οικογένειας που διαμένει στο Δήμο Αγίου Δημητρίου, έφερε με οδυνηρό τρόπο για άλλη μια φορά στην επιφάνεια το γενικότερο ζήτημα φαινομένων παιδικής κακοποίησης που αντιμετωπίζει η σύγχρονη κοινωνία.

Ένα ζήτημα για το οποίο, τόσο η συντεταγμένη πολιτεία με τους φορείς της, όσο και ο κάθε πολίτης ατομικά οφείλουν να επιδεικνύουν αυξημένη προσοχή,  να αντιδρούν με άμεσα αντανακλαστικά, αλλά κυρίως να μεριμνούν προληπτικά, με στόχο την ελαχιστοποίηση, αν όχι την εξάλειψη τέτοιων φαινομένων.

Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που ως φορέας του κράτους βρίσκεται πιο κοντά στην τοπική κοινωνία και στα προβλήματά της, αναλογεί αυξημένη ευθύνη σε ό, τι έχει να κάνει με την ευαισθητοποίηση των πολιτών απέναντι σε ποικίλα κοινωνικά προβλήματα, όπως είναι και αυτό της ενδοοικογενειακής βίας που είδε το φως της δημοσιότητας, τις προηγούμενες ημέρες.




Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Αγ. Δημητρίου, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα εκτέλεσης προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, διοργανώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα, εκδηλώσεις, σεμινάρια, ημερίδες, διαλέξεις, συνεδρίες και λοιπές δράσεις, σχετικές με διάφορα προβλήματα που μπορεί να απασχολούν τη σύγχρονη οικογένεια.

Στο πλαίσιο αυτό, στο τέλος του Ιανουαρίου 2018, ολοκληρώθηκε, πρόγραμμα ευαισθητοποίησης εκπαιδευτικών στην ανίχνευση κακοποίησης παραμέλησης παιδιών και εφήβων, το οποίο είχε διάρκεια τριών μηνών.

Το πρόγραμμα, που διοργάνωσαν από κοινού η Κοινωνική Υπηρεσία με το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, περιελάμβανε 12 επιμορφωτικές ημερίδες, στις οποίες έλαβαν μέρος περίπου 250 εκπαιδευτικοί του Δήμου Αγ. Δημητρίου.

Ήδη, προέκυψε στενότερη συνεργασία της εκπαιδευτικής κοινότητας με τη  Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, με στόχο τη διερεύνηση και παρέμβαση σε σχετικά περιστατικά.
Κάθε πρωτοβουλία που αναλαμβάνουν οι φορείς της πολιτείας, είναι σημαντική και φέρνει αποτελέσματα.

Ωστόσο, κυρίαρχη παραμένει η δική μας ευαισθητοποίηση και το δικό μας ενδιαφέρον ως πολιτών. Η στάση ζωής του καθ’ ενός και της κάθε μιας από εμάς.
Γιατί, «κοινωνία, πάνω απ’ όλα, σημαίνει να νοιάζομαι για τον διπλανό μου»!