Προασπίζουμε το περιβάλλον και τη φύση στο Δήμο μας
Ρέμα της Πικροδάφνης
Αλλάζουμε την αντίληψη πως φταίει το ρέμα για τις ανθρώπινες ασχήμιες, τα σκουπίδια, τα μπάζα, τις καταπατήσεις και την επί σειρά δεκαετιών αδράνεια της Πολιτείας.
Εμείς όμως τα 3,5 αυτά χρόνια που αναλάβαμε την ηγεσία του Δήμου θέσαμε ως στόχο μας να αλλάξουμε την αντίληψη και την πεποίθηση του χθες. Θέσαμε ως στόχο μας να ανακτήσει η Πικροδάφνη τη χαμένη της αίγλη, να λάμψει και να γίνει παράδειγμα ανάπλασης με διεθνή απήχηση.
Και με αυτή τη στόχευση είμαστε και θα είμαστε εδώ, όχι με κραυγές και αφορισμούς, όχι με λαϊκισμούς και τακτικισμούς του παρελθόντος, αλλά με επιστημονικά τεκμηριωμένες παρεμβάσεις, με προτάσεις ουσίας, με ειλικρινές ενδιαφέρον και με αγωνιστική συνέπεια.
Συγκεκριμένα:
Ως προς τη μελέτη οριοθέτησης και ανάπλασης του ρέματος είναι πολύ χρήσιμο να γνωρίζουμε όλοι πως είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Όταν μας γνωστοποιήθηκε μόλις είχαμε αναλάβει την ηγεσία του Δήμου και δίχως να έχουμε νομοθετημένη δυνατότητα παρέμβασης. Ωστόσο, εμείς ως Δημοτική αρχή (και με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου) έγκαιρα εκφράσαμε αιτιολογημένες και συγκεκριμένες ενστάσεις στην αρχική λύση που μας ανακοινώθηκε η οποία και υποβάθμιζε το φυσικό περιβάλλον και δεν έδινε καμία λύση στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των παραρεμάτιων περιοχών.
Παράλληλα όμως τα χρόνια αυτά στοχεύοντας επίσης στην ανάδειξη και την προστασία της Πικροδάφνης:
- Συζητήσαμε με τους αρμόδιους φορείς που λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία υλοποίησης του αρχικού σχεδίου ανάπλασης (Περιφέρεια, Μελετητές, ΟΡΣΑ, Διεύθυνση Οικιστικού Ελέγχου, Διεύθυνση Δασών)
- Αναζητήσαμε και λάβαμε τη συνδρομή των πλέον ειδικών επιστημόνων από Ερευνητικούς Φορείς και Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας μας, το ΕΛΚΕΘΕ το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
- Συνεργαστήκαμε με τους πλέον έγκυρους περιβαλλοντικούς φορείς της χώρας διεθνούς κύρους, όπως την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), την Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας
- Αναζητήσαμε κοινωνικές συμμαχίες. Καλέσαμε και ζητήσαμε από όλους τους κοινωνικούς φορείς, οργανώσεις και κινήσεις πολιτών, σωματεία, συλλόγους και κυρίως τους απλούς πολίτες να σταθούν αρωγοί στις προσπάθειές μας.
- Καταφέραμε να σταματήσει η εφαρμογή της αρχικής μελέτης και να υλοποιηθεί με ευθύνη της Περιφέρειας η απαιτούμενη γεωτεχνική έρευνα που υποδείξαμε. Η αρχική πρόταση αναθεωρείται και περιμένουμε σύντομα τη νέα πρόταση που θα τεθεί σε διαβούλευση. Εμείς θα είμαστε πάλι εδώ να την αξιολογήσουμε και να την κρίνουμε με την ίδια επιστημοσύνη και την ίδια αίσθηση ευθύνης.
- Καταφέραμε να εντάξουμε την Πικροδάφνη σε καινοτόμα ερευνητικά προγράμματα με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο και από το Δήμο μας. Επιτηρούμε πλέον την Πικροδάφνη με όργανα και κάνουμε συστηματικές μετρήσεις. Γνωρίζουμε με επιστημονικές αποδείξεις την ποιότητα του νερού της που αποδείχθηκε απρόσμενα καθαρό για τους όποιους δύσπιστους.
- Καταφέραμε με μόνη τη δική μας παρέμβαση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος να εντάξουμε την Πικροδάφνη στο Αναθεωρημένο Σχέδιο Διαχείρισης των Υδάτων για την Περιφέρεια Αττικής ώστε να την αναβαθμίσουμε και να τη θέσουμε έτσι εκ νέου υπό την επικαιροποιημένη προστασία της Πολιτείας και υπό τις πρόνοιες σχετικών Κοινοτικών Οδηγιών
- Προβάλαμε, ευαισθητοποιήσαμε και κάναμε γνωστό ευρύτερα το ρέμα της Πικροδάφνης στους Δημότες και στους πολίτες. Έτσι λοιπόν σε συνεργασία με την ΕΕΠΦ:
1. Εκπονήσαμε το καλαίσθητο λεύκωμα "Ανακαλύπτοντας την Πικροδάφνη" και αναδείξαμε με επιστημονική τεκμηρίωση και καλλιτεχνική αρτιότητα το κρυμμένο για πολλούς μυστικό, την ομορφιά της χλωρίδας και της πανίδας της Πικροδάφνης
2. Δημιουργήσαμε την κινητή φωτογραφική έκθεση "Ανακαλύπτουμε την Πικροδάφνη" και παρουσιάσαμε με μεγάλη επιτυχία τις ομορφιές τις Πικροδάφνης, την πολιτιστική, περιβαλλοντική και οικολογική της αξία, στο σταθμό μετρό Αγ. Δημήτριος, σε πολιτιστικά κέντρα των όμορων δήμων, αλλά και σε σχολεία του Δήμου μας. Κάτι που θα συνεχίσουμε με το ίδιο πάθος να κάνουμε.
Αστικό Περιβάλλον
Δημοτικοί λαχανόκηποι.Αλλάζουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και αξιοποιούμε το Δημόσιο χώρο, αλλάζουμε τη σχέση μας με το αστικό περιβάλλον.
Μπορεί μεν να αισθανόμαστε απολύτως δικαιωμένοι από την κοινωνική αποδοχή της πρότασής μας και τα αποτελέσματα που έχει να επιδείξει, όμως πρέπει να ξέρετε πως πήραμε εξ αρχής το ρόλο μας πολύ σοβαρά καθώς για τη δημιουργία του δημοτικού λαχανόκηπου κινηθήκαμε με απόλυτη υπευθυνότητα. Για παράδειγμα, για την ποιότητα του χώματος και την ασφάλεια των τροφίμων που παράγονται, ο Δήμος μας απευθύνθηκε στον πλέον έγκριτο επιστημονικό φορέα, στο ΙΓΜΕ. Μαζί του πήραμε δείγματα και τα αναλύσαμε και από τα άριστα αποτελέσματα που πήραμε εξασφαλίσαμε την καταλληλότητα του χώρου που υποδείξαμε.
Παράλληλα, υποστηρίζουμε τη βιολογική καλλιέργεια και την καλλιέργεια παλαιών και παραδοσιακών ντόπιων ποικιλιών και ενθαρρύνουμε την επικοινωνία με ανάλογα κοινωνικά κινήματα και ομάδες (ΠΕΛΙΤΙ).
Με το ίδιο αίσθημα ευθύνης, ο Δεύτερος λαχανόκηπος αποτελεί για μας δέσμευση και σε λίγο καιρό, στις αρχές της δεύτερης θητείας μας θα είναι και πραγματικότητα.